top of page

Ons verhaal

Als Siciliaan heeft Lillo (bijnaam voor Calogero) een aangeboren liefde voor lekker eten. Tafelen en gezellig samen eten is een essentieel deel van de alledaagse sfeer. Lillo proeft en kookt van kleins af aan samen met nonna Rosa en mamma Angela.

 

Maar ook buiten de keuken groeit Lillo op met de natuur. Samen met zijn vader, grootvader, broer en nonkels kweekt hij sinaasappels, olijven en druiven, maken ze hun eigen olijfolie en wijn en verzorgt hij bijen om verse honing te maken.

 

In Cattolica Eraclea runde hij de b&b "Da Nonna Rosa" toen op een dag Liesbeth er op vakantie kwam. Liesbeth werd geboren in Torhout, maar verhuisde acht jaar lang naar Rome voor haar job. “We hebben een tijdje heen en weer gevlogen, van Rome naar Sicilië en omgekeerd, en uiteindelijk ben ik definitief naar Rome verhuisd”, zegt Calogero. Daar hebben we in januari 2013 onze eerste kindje gekregen. Die heuglijke gebeurtenis heeft ons doen nadenken over een stabieler leven, dichter bij onze familie. En zo hebben we uiteindelijk beslist om in België te komen wonen. Daarbij gingen we op zoek naar een locatie tussen onze twee jobs in, en zo zijn we in Hoegaarden terecht gekomen.

Calogero en Liesbeth waren verrast door de gastvrijheid en schoonheid van Hoegaarden. “Dit is een stukje paradijs in België”, zegt het koppel. “Het leek ons dan ook de ideale locatie om onze droom te realiseren: een eigen zaak in exclusieve Italiaanse delicatessen.”

scala-dei-turchi-3552640__480.jpg
DSC_9762.jpg

Lillo werkte jarenlang voor het International Taste & Quality Institute. “Het was mijn taak om de Italiaanse markt af te schuimen in een zoektocht naar mogelijke kandidaten voor het label van Superior Taste Award. Ik heb dus heel veel contacten in Italië, die ik nu kan aanwenden om de beste producten hier te krijgen. En uiteraard kunnen de authentieke producten uit mijn thuisland Sicilië niet ontbreken! Het assortiment gaat van Italiaanse charcuterie en kazen, over deegwaren en rijst, antipasti, sauzen en kruiden, wijnen, olijfolie, azijn en Italiaanse desserts. Ik maak ook dagelijks enkele typisch Italiaanse pasta’s en broodjes. Belangrijk is dat we ons aanbod steeds afstemmen op het seizoen en op Italiaanse feestdagen. Denk maar aan de Panettone bij Kerst, de Colomba bij Pasen en de Frappe bij carnaval.”

 

Na jaren rondkijken, plannen en herplannen ontdekten we in april 2019 een prachtig pand in de Oude Melkerij in Hoegaarden, dichtbij huis. We waren onmiddellijk verkocht! Met veel passie en hulp verbouwden we de oude ruimte tot de winkel van onze dromen.

Een stukje geschiedenis

‘Da Zicari’ is gevestigd in een oude werkplaats van de modernistische melkerij ontworpen door architect Leo Dierickx uit Leuven. De melkerij werd gebouwd in 1943 en was eigendom van Maatschappij Zuivelfabriek Soetemans-Freys. In 1950 wordt de melkerij verkocht en in 1951 komt ze in handen van suikerfabriek Grand Pont. Na jaren leegstand werd het complex in 1993 aangekocht door de heer en mevrouw André Vossen van Quattro Benelux-France.

 

De originele schuifpoort aan de winkel bleef bewaard: in groen geschilderd stalen schrijnwerk met rechthoekige roedeverdelingen voor de ramen. Ook de typisch modernistische buisleuningen werden in de winkel hernomen.

Melkerij_KristienBollen.webp
bottom of page