Verse Kazen

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

Parmiggiano is kaas van koemelk, afkomstig uit Emilia Romagna en het zuiden van Lombardije, waar ze hem één tot drie jaar laten rijpen.

formaggi-900x887

formaggi-900x887

Gorgonzola

Gorgonzola

Gorgonzola is een traditionele blauwschimmelkaas uit Lombardije en Piëmont met een fijn en mals deeg dat kleurt wanneer het rijpt. Deze blauwschimmelkaas wordt gemaakt van koemelk.

Taleggio

Taleggio

Deze kaas van koemelk is afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Bergamo, gekend voor zijn Gorgonzola en Grana Padano. Naargelang de rijping krijgt taleggio een pittigere smaak. Je hoeft de korst niet te verwijderen om hem te degusteren of te bereiden. Je kan hem beter voorzichtig schrapen omdat hij nogal broos is.

Pecorino

Pecorino

Italiaanse kaas van schapenmelk met geperst deeg die bestaat in verschillende variëteiten, volgens de streek waar de Pecorino wordt gemaakt. Een van de oudste kazen ter wereld, die al meer dan 2000 jaar zou bestaan. Het deeg is stevig en krokant terwijl de zeer karakteristieke smaak zacht, maar tegelijk pikant en gezouten is.

Provolone_blog_1

Provolone_blog_1

Ricotta

Ricotta

Ricotta is afkomstig van Lombardije en Piemonte. Het is een bijproduct van kaas. Wanneer er mozzarella of provolone wordt gemaakt, blijft de zogenaamde ‘wei’ over. Die wei wordt een tweede maal gekookt en levert ons ricotta, wat zoveel betekent als ‘opnieuw gekookt’.  We kennen ricotta als een zachte witte en smeuïge ‘kaas’, gemaakt van koeien- of schapenmelk. Het heeft een milde en zachte smaak en is daarom heerlijk in zowel hartige als zoete gerechten.

Mozzarella, bufala en burrata

Mozzarella, bufala en burrata

Iedereen kent de witte kaasbolletjes van koemelk. Maar alleen de mozzarella di bufala campana heeft een DOP-herkomstbenaming die de productie en de herkomst van de melk beschermt. Mozzarella di bufala is voller en romiger omdat hij gemaakt is met buffelmelk. Daardoor is hij ook zeldzamer. Burrata is afkomstig van Puglia. Het is mozzarella gevuld met room en stukjes mozzarella.